Зібрання цікавих та корисних знань.

Масло календули: властивості та застосування для волосся та обличчя

Масло календули вважається одним з кращих базових масел, що застосовуються в ароматерапії і в інших цілях: для шкіри, волосся, при лікуванні деяких хвороб.

Про цілющі властивості самої рослини — календули, треба розповідати окремо, але отримується з нього масло зберігає ці властивості, і вартість його, порівняно з іншими базовими маслами, трохи вище.

Дорожче коштує масло, що отримується способом мацерації — це наполягання висушених квіток на теплих рослинних оліях. В такому маслі більше цінних речовин, але його цінність визначається кількісним вмістом лінолевої кислоти; є в цьому маслі і інші жирні кислоти; каротиноїди, сапоніни — ранозагоювальну, протизапальну, тонізуючу дію; ефірне масло, стероли — нормалізують рівень холестерину в крові; фенолокислоти — надають стимулюючу дію; гіркі сесквітерпенові лактони — речовини, що відрізняються високою біологічною активністю.

Отримують це масло і іншим способом, використовуючи вуглекислий газ. Спосіб цей досить новий, і масло він дає високоякісне, практично без домішок.

Масло календули виходить рідким; колір у нього зеленуватий, коли воно налите в скляну пляшечку, але в сумішах воно дає зеленувато-жовтий колір, а з часом стає майже помаранчевим.

Застосування масла календули

Застосовується масло календули широко в косметології та медицині, зовнішньо і навіть всередину; його можна застосовувати і в кулінарії, додаючи до деяких страв.

На шкіру це масло пом'якшувально діє, і це стає помітним вже через кілька хвилин після його застосування: спробуйте нанести трохи олії на загрубевшую шкіру рук, і вона стане м'якою, а тріщинки затягнуться. Особливо добре це масло захищає руки, якщо вам часто доводиться працювати з хімічними речовинами або на холоді. Тріщини на п'ятах воно теж загоює.

Завдяки своїм якостям, масло календули застосовується при багатьох шкірних захворюваннях і проблемах: при екземі, виразках, синцях і синцях.

Вбирається це масло добре, але трохи жирного блиску все ж залишається — видалити надлишки жиру можна м'якою серветкою.

При його регулярному застосуванні зникає капілярна сіточка на шкірі, і на обличчі в тому числі — така проблема називається куперозом.

Жінкам це масло допомагає вирішувати багато проблем: воно діє як антидепресант, приводить в норму гормональний фон і нормалізує порушений менструальний цикл. Масло календули можна застосовувати і під час вагітності, як косметичний засіб, а також для змащування сосків при годуванні груддю, щоб вони не розтріскувалися.

Масло календули для обличчя

Заспокійливі властивості масла роблять його кращим засобом догляду за чутливою, часто воспаляющейся шкірою; в зимовий час його вводять у різні захисні суміші для догляду за шкірою обличчя. Найчастіше його додають до готового крему, або використовують у суміші з мигдальним маслом. І взимку і влітку масло календули допомагає захищати шкіру обличчя: взимку воно захищає нас від обморожень, а влітку від сонячних опіків і укусів комах.

При сухій і чутливій шкірі тіла масло застосовують відразу після ванни або душа — його втирають у вологу шкіру масажними рухами.

Можна також приймати з цим маслом ванну: в меді, морської солі або соді розчинити 1 ст.л. олії, додати у ванну з температурою води не вище 38°C, і приймати її близько 20 хвилин.

Кошти з календулою часто застосовуються для догляду за жирною шкірою, і масло — не виняток. При жирної і проблемної шкіри, схильної до утворення вугрів і прищів, з ним кожен день роблять компреси, або просто протирають ним особа.

При вугрової висипки роблять наступну маску. Масло календули (1 ст.л.) змішують з маслом виноградних кісточок (звіробою) (по 1 ст.л.), з подрібненою свіжою м'якоттю вишні, і з соком алое (2 ст.л.). Суміш наносять на очищену шкіру обличчя на 25 хвилин.

При приготуванні сумішей ефірних масел рекомендується брати не чисте масло, а змішувати його з мигдальним або іншим базовим маслом, і лише потім додавати ефірні масла. Краще інших поєднуються з маслом календули ефірне масло ромашки, кипариса і лимона.

Масло календули для волосся

У догляді за волоссям масло календули теж використовується зазвичай при подразненої шкіри голови, поганому рості волосся та лупи. З-за того, що масло коштує недешево, багато хто намагаються готувати його самостійно. Зробити це можна: треба укласти висушені квітки календули в скляну банку і залити їх будь-яким (краще оливковою) олією — вони повинні покритися повністю. Банку тримають у темному місці 2 тижні, інтенсивно струшуючи її кожні 2 дні.

Потім масло проціджують і застосовують його в масках для волосся і шкіри голови, а також роблять з ним масаж.

При подразненої шкіри перед миттям роблять таку маску: 3 ст.л. масла календули змішують з 1 ст.л. масла жожоба, і додають ефірні масла розмарину, шавлії і чайного дерева — по 5 крапель. Суміш втирають в шкіру голови, тримають півгодини або годину, і змивають своїм шампунем за типом волосся. Суха лупа зникає, і свербіж припиняється.

Для догляду за шкірою голови, додання блиску волоссю і зменшення кількості посічених кінчиків використовують приготований на основі масла календули домашній крем. 6 ст.л. масла змішують з іншими маслами: мигдалю і какао — по 2 ст.л., каріте — 3 ст.л., і ставлять в скляній ємності на водяну баню. Тримають в такому стані 20 хвилин, потім переливають у чисту суху скляну баночку. Зберігають готовий крем в холодильнику. Крем наносять не тільки на шкіру голови, але і на волосся по всій довжині; змивають своїм шампунем.

Крім перерахованих властивостей, масло календули має також бактерицидну і дезинфікуючий дії і тому застосовується при порізах, ранах, опіках, обмороженнях, а також всередину, при певних захворюваннях, як допоміжний засіб. Його можна приймати 2 рази в день по 1 ст. л. за півгодини до їжі — вона не токсична, і не викликає отруєнь.

Наприклад, воно призначається всередину при лікуванні хвороб печінки і жовчовивідних шляхів, гастриті, виразці шлунка і 12-ти палої кишки, колітах і ентероколітах; як заспокійливий засіб — особливо це масло допомагає при клімаксі.

Купуючи масло календули, треба бути уважніше. Натуральне масло називається Calendula, і назву треба читати саме на латині. Якщо написано тільки по-російськи, що це масло календули, то є небезпека отримати зовсім інший продукт — масло з африканських нагідок Tagetes. Це різні рослини, і навіть сімейства у них різні, але іноді їх плутають не тільки продавці, але й некомпетентні виробники, які закуповують сировину великими партіями. Буває навіть, що на одному продукті пишуть два різні назви відразу, вважаючи їх аналогами, однак олія рослини Tagetes токсично — воно містить кетони, і може подразнювати шкіру та слизові оболонки. Кетони також можуть надавати мутагенна — викликати мутації, — і канцерогенну дії, тому і варто навчитися відрізняти справжнє масло календули не від цього.

Спосіб отримання олії з рослини теж важливий. Дорожче інших видів варто мацерат, і його можна використовувати в чистому вигляді. Екстракт, отриманий з допомогою вуглекислого газу, слід використовувати тільки в сумішах, і в невеликій концентрації; продукт, отриманий за допомогою спирту, коштує набагато дешевше, але недобросовісні продавці можуть продавати його по одній ціні з мацератом — все це потрібно знати, щоб не стати жертвою шахрайства.

Зберігається масло календули в темному місці, в щільно закритих скляних флаконах.

 

Цікаві записи

Поставте свою оцінку.
Погано.Незадовільно.Задовільно.Добре.Відмінно. (Оцінок немає)
Loading ... Loading ...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Вгамуйте свою спрагу до знань - віртуальна енциклопедія, важливі та цікаві факти.

Копіювання заборонено.